Vďaka podpore ministerstva kultúry obnovujú protitureckú pevnosť

22.12.2012 Komárno

Komárno 22. decembra (TASR) - Mesto Komárno, ako majiteľ národnej kultúrnej pamiatky "Pevnosť protiturecká", cieľavedome zabezpečuje od roku 2005 jej obnovu.

Tú podporuje aj Ministerstvo kultúry SR, ktoré v tomto roku z projektu Obnovme si svoj dom poskytlo dotáciu v celkovej výške 31.800 eur. TASR informoval vedúci odboru vnútorných vecí a správy pamiatok Mestského úradu v Komárne Ľudovít Gráfel.

"Prvá dotácia vo výške 21.800 eur sa použije na IV. etapu komplexného architektonicko-historického výskumu pevnosti, predmetom ktorej bola kasárenská a veliteľská budova. Výskumné práce sa vykonali v celkovej výške 22.950 eur," objasnil Gráfel s tým, že realizátormi boli Alexander Németh, Zdenko Bobáň a Oto Makýša.

Podľa slov vedúceho odboru druhá dotácia vo výške 10.000 eur bola určená na podporu realizácie projektu s názvom III. etapa obnovy – reštaurovanie a stavebná rekonštrukcia Ferdinandovej brány. Dodávateľom týchto prác vo výške 13.200 eur bol komárňanský reštaurátor Ondrej Csütörtöki. "Dúfame, že aj v roku 2013 nás Ministerstvo kultúry SR finančne podporí a takto malými krokmi sa nám postupne podarí zachrániť jeden zo skvostov fortifikačnej architektúry," zdôraznil Gráfel.
 

Vyberte región